ΑρχικήΠρόγραμμαΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣΦροντίδα για τα αδέσποτα...

Φροντίδα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας!

«Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της (η οποία βρίσκεται βαθιά θαμμένη από τη θέα), αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: τα ζώα» (Μ. Κούντερα). Δυστυχώς, ο Δήμος μας έχει να κάνει πολλά βήματα ακόμη προς το ζητούμενο, δηλαδή τον εκπολιτισμό του και την διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς εντός των ορίων του. Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα, αλλά οφείλουμε να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα ζώα, αλλά εμείς οι άνθρωποι. Η, με συγκεκριμένες δράσεις, πολιτική σεβασμού προς τα ζώα και η καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να διδαχτούν οι νέοι άνθρωποι να αγαπούν τα ζώα από την παιδική τους ηλικία, να τα κατανοήσουν, να αντιληφθούν εξ απαλών ονύχων το μεγαλείο των άλλων ειδών, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Να καταλάβουν ότι δεν είναι όντα κατώτερα από τους ανθρώπους αλλά απλώς διαφορετικά. Όντα με ανάγκες, αισθήσεις και δικαιώματα.

Προτείνουμε:

  • Κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με προμετωπίδα την ίδρυση ενός αυτοτελούς δημοτικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, με αρμοδιότητες : (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.), (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους. Το δημοτικό αυτό νομικό πρόσωπο θα στελεχωθεί από δημοτικούς συμβούλους, από κτηνιάτρους, από μέλη φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από εκπαιδευτές ζώων. Μέσω της συγκέντρωσης των δράσεων του Δήμου σε ένα αυτοτελές και εξειδικευμένο δημοτικό νομικό πρόσωπο, θα γίνει δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το σύνθετο και πολυεπίπεδο ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που η αδιαφορία της νυν δημοτικής αρχής έχει αφήσει να γιγαντωθεί στο δήμο μας.
  • Συγκεκριμένη και εξειδικευμένη μελέτη για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, με παράλληλη λειτουργία εντός αυτού δημοτικού κτηνιατρείου. 
  • Συνεργασία με σχολεία, φιλοζωικές οργανώσεις και πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και ανάληψη από κοινού δράσεων, με σκοπό την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών, για την  καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας και την εξάλειψη των φαινομένων της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς και της κακοποίησης τους.
  • Παροχή κινήτρων, προκειμένου να ενθαρρύνουν οι δημότες στη σήμανση και καταχώριση στο Ε.Μ.Ζ.Σ. των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, μέσω είτε διατακτικών («voucher») είτε και με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο Ε.Μ.Ζ.Σ. ζώων.
  • Δημιουργία δημοτολογίου για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, προκειμένου να συλλέξει ο Δήμος μας πλήρη στοιχεία για να μπορεί να προγραμματίσει δράσεις και να διεκδικήσει προγράμματα χρηματοδότησης.
ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Subscribe

Σχετικά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμά...

Πολιτισμός από όλους και με όλους

Θεωρούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον κατάλληλος...

ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο Δήμος θα πρέπει με πρωτοβουλίες του να συμβάλει...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη να δώσει...

Υποστήριξη και αλληλεγγύη

Η κοινωνία μας και σε συγκεκριμένο επίπεδο ο τόπος...
spot_imgspot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ