Πολιτισμός από όλους και με όλους

Θεωρούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας άσκησης πολιτιστικής πολιτικής. Ο Δήμος μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως παραγωγός πολιτιστικών αγαθών, ως επιτελικός νους σύλληψης και προώθησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου πολιτιστικής παραγωγής αλλά και φυσικά ως συμπαραστάτης κάθε είδους πρωτοβουλίας, που προέρχεται από φορείς ή πρόσωπα. Όραμά μας είναι ένας Δήμος που ενθαρρύνει κάθε μορφή συλλογικότητάς για την παραγωγή του πολιτιστικού αγαθού, προωθεί μια πολιτιστική πολιτική που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που δεν εμφανίζει καμία μορφή ηγεμονισμού προς τους υπάρχοντες πολιτιστικούς φορείς και που, τέλος, συνδέει δημιουργικά την παράδοση με την ανανέωση.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι απαραίτητη η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και η ενεργοποίηση των πολιτών, στους οποίους και θα διαχυθεί άλλωστε το όφελος -υλικό και μη- που θα προκύψει από την επένδυση στον πολιτισμό. Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής και με τη λογική της ανάθεσης σε μάνατζερ και εταιρείες που προσφέρουν ως πολιτική, διάσπαρτες παραστάσεις και ιδέες για χρηματοδότηση, με φυτευτό προϊόν άσχετο με την παράδοση του Δήμου μας και την δυναμική του.

  • Οι επιλογές για την πολιτιστική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεχών διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, τις ομάδες και τα σχήματα που ασχολούνται με τα πολιτιστικά γενικότερα, καθώς και με όλους τους δημότες, στους οποίους εξάλλου πρωτίστως απευθύνονται. Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων χώρων καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαβάσματος και προσωρινή στέγαση χώρων πολιτισμού σε αχρησιμοποίητες ιδιοκτησίες του Δήμου και σε εγκαταλελειμμένα σχολικά κτίρια δημοτικών κοινοτήτων, μέχρι τη δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου (θέατρο, συναυλιακός χώρος, δημοτική πινακοθήκη, αίθουσα καλλιτεχνικής δραστηριότητας ειδικά για παιδιά, καλλιτεχνικό εργαστήρι κλπ).
  • Οργάνωση ενός φεστιβάλ νεότητας στο πλαίσιο όλων των αντίστοιχων επιτυχημένων φεστιβάλ στην Ελλάδα, το οποίο θα συνδυάζει πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων (μουσική, θεατρικές παραστάσεις, σκακιστικούς αγώνες κλπ).
  • Προώθηση της street art και του θεάτρου δρόμου για την ανάδειξη μιας νέας πολιτισμικής διαλεκτικής.
  • Στήριξη και προβολή τοπικών καλλιτεχνικών ομάδων και αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων για τη στέγασή τους.
  • Αποκέντρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τις δημοτικές κοινότητες.
  • Σύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της πόλης μας.
  • Οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε εργασιακούς χώρους και σχολεία και παροχή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε εργαστήρια και σχολές μουσικής, χορού, ζωγραφικής κλπ.
  • Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς για την παροχή πολιτιστικής παιδείας στο μαθητικό πληθυσμό.
ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Subscribe

Σχετικά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμά...

ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο Δήμος θα πρέπει με πρωτοβουλίες του να συμβάλει...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη να δώσει...

Φροντίδα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας!

«Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία...

Υποστήριξη και αλληλεγγύη

Η κοινωνία μας και σε συγκεκριμένο επίπεδο ο τόπος...
spot_imgspot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ