Πρώτιστο μέλημα κάθε Δημοτικής Αρχής οφείλει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών. Επομένως, η διαχείριση και η ανάπτυξη πνευμόνων πρασίνου, τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και περιαστικά, σε κάθε οικισμό, σε κάθε δρόμο, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του Δήμου. Η δημιουργία και η διατήρηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου-συστήματος, αστικού και περιαστικού, πρασίνου επιβάλλεται να είναι η βάση του σχεδιασμού κάθε πόλης.
Το αστικό πράσινο, άλλωστε, συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναψυχή, την αισθητική, αλλά και τη συναισθηματική ευεξία των κατοίκων, σε αντίθεση με την ψυχρότητα των κτηρίων, του δομημένου χώρου. Επιπλέον, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, αντιλαμβανόμαστε τις εναλλαγές των εποχών, παρατηρούμε την άνθιση των φυτών και μας δίνονται σημαντικές ευκαιρίες για τη γνώση και την κατανόηση της φύσης. Γι’ αυτούς τους λόγους, τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένους στόχους για το «πρασίνισμα» των αστικών περιοχών, προτείνοντας την αύξηση, κατά 5%, της επιφάνειας των χώρων πρασίνου σε αυτές, καθώς και την αύξηση, κατά 10%, της κόμης-θόλου των δέντρων σε αστικούς οικισμούς.
Με γνώμονα τα παραπάνω, με οικολογική συνείδηση, αλλά και ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος, μια μικρή πόλη, όπως είναι η δική μας, μπορεί, εύκολα και με χαμηλό κόστος, να καταστεί βιώσιμη για τους δημότες της και ακόμα πιο ελκυστική στους επισκέπτες της. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κανείς αρμόδιος στην πόλη μας δεν έθεσε ως προτεραιότητα μια ολιστική μελέτη (διερεύνηση της εγχώριας χλωρίδας, εκπόνηση φυτοτεχνικής, περιβαλλοντικής και οικονομοτεχνικής μελέτης), ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μας σταθερή πολιτική πρασίνου. Αντίθετα, η, μέχρι τώρα, πολιτική ήταν ακριβώς η αντίθετη. Το πράσινο περιορίστηκε, δέντρα αφέθηκαν να ξεραθούν, ώστε να υπάρχει μια εύκολη, ψευδεπίγραφη δικαιολογία, για την κοπή τους, πάρκα και υδάτινοι χώροι εγκαταλείφθηκαν, η πόλη επεκτάθηκε, χωρίς οικολογικό σχεδιασμό, με συνεχείς αποχαρακτηρισμούς των χώρων πρασίνου και μοναδικό κριτήριο το κέρδος, ενώ δρόμοι και συνοικίες «αναπλάστηκαν», με περαιτέρω τσιμεντοποίηση και χωρίς ίχνος δέντρου.
Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» γίνεται καθημερινά δέκτης της αγωνίας των συνδημοτών μας για τη βαρβαρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται στο φυσικό περιβάλλον του Ναυπλίου.
Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη να αυξηθεί στον Δήμο μας η αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου, ανά κάτοικο, προς όφελος όλων μας και, ειδικά, των παιδιών μας.
Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» αναζητά και θεωρεί απόλυτα απαραίτητη τη συμμετοχή όλων των δημοτών στη διαμόρφωση, την ανάπλαση, την καθαριότητα και τη διαφύλαξη των χώρων πρασίνου.
Θέλουμε και μπορούμε οι χώροι πρασίνου να αποτελέσουν, επιτέλους, προέκταση του σπιτιού του δημότη και της οικογένειάς του, να είναι χώροι ξεκούρασης, επικοινωνίας και υγείας.
Η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι επένδυση
Δημήτρης Παπαδημόπουλος
Υπ. Δήμαρχος Ναυπλιέων