ΑρχικήΠρόγραμμαΠΑΙΔΕΙΑΤοπική αυτοδιοίκηση και παιδεία:...

Τοπική αυτοδιοίκηση και παιδεία: σχέση αμοιβαία, λειτουργική και ουσιαστική

Στόχος μας είναι ένα Σχολείο δημόσιο, δημοκρατικό, που θα καλλιεργεί το σεβασμό στο συνάνθρωπο, θα αναπτύσσει την οικολογική συνείδηση των μαθητών και θα τους ευαισθητοποιεί στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θεωρούμε αυτονόητο έναν αλληλέγγυο δήμο στο πλευρό των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, στη διάδοση των φασιστικών ιδεών του ρατσισμού και της ξενοφοβίας εντός του σχολείου, καθώς και υποστηρικτικό στον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Παιδεία για όλους και όλες.

Παρά την υποχρηματοδότηση των Δήμων, με καλύτερη διαχείριση των πόρων, μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, αν μπει σε προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Ζητούμενο πάντα είναι το συμφέρον και οι ανάγκες των παιδιών.

  • Εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα «Ανοικτά Σχολεία»: Αναπλάθουμε τις σχολικές αυλές, οι οποίες θα μετατραπούν από έναν έρημο και άσχημο τσιμεντένιο κενό χώρο – και ενίοτε πάρκινγκ – σε χώρο υποδοχής πολλαπλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με graffiti και κατασκευές. Οι σχολικές αυλές θα παραμένουν ανοικτές και το απόγευμα, και με ειδικές παρεμβάσεις με πράσινο, ευέλικτους στεγασμένους χώρους, παγκάκια και εικαστικές κατασκευές θα μπορούν να χρησιμεύσουν και ως χώρος ξεκούρασης και αθλητισμού όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, σε μια εποχή που η πόλη και οι δρόμοι έχουν γίνει τόσο εχθρικοί προς αυτά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, θα δημιουργηθούν σχεδόν ανέξοδα ελεύθεροι χώροι και θα έρθουν πιο κοντά οι δημότες μας, οι γειτονιές θα συναντηθούν, θα γνωριστούν, θα διασκεδάσουν και θα δημιουργήσουν συνεργαζόμενες.
  • Αύξηση των δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας στα σχολεία μας επιπλέον χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
  • Δημιουργία σύγχρονων σχολικών κτιρίων και επίλυση των χρόνιων κτιριακών σχολικών προβλημάτων (συστέγαση 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων, όπου γίνονται ακόμα μαθήματα σε ισόγεια καταστήματα εκτός του παλαιού σχολικού κτιρίου).
  • Εφαρμογή οργανωμένου προγράμματος συντηρήσεων – επισκευών –  εκσυγχρονισμού των σχολικών μονάδων και αξιοποίηση εργαλείων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους κατάστασης με απώτερο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών αλλά και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ώστε να ασκεί αποτελεσματικά το ρόλο της και τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές της. 
  • Δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής προβλημάτων, για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών.  
  • Προσβάσιμα σχολεία για τα ΑμεΑ.
  • Αξιοποίηση όλων των κλειστών σχολικών κτιρίων του Δήμου μας, με λειτουργία σε αυτά παραρτημάτων του δημοτικού Ωδείου και της δημοτικής βιβλιοθήκης.
  • Θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών δράσεων (οικολογικές, περιβαλλοντικές, φιλοζωικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, δράσεις στήριξης στην Τρίτη ηλικία και στις ευπαθείς ομάδες κλπ).
  • Ενίσχυση των θεσμών προσχολικής αγωγής, ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των δημοτών, υλικοτεχνική στήριξη των παιδικών και των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου, ενίσχυση και συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό αυτών.
  • Ανάπλαση και πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου μας, ώστε να αποσκοπούν στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δημιουργία σε κάθε παιδική χαρά μίας θέσης τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου. 
ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Subscribe

Σχετικά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμά...

Πολιτισμός από όλους και με όλους

Θεωρούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον κατάλληλος...

ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο Δήμος θα πρέπει με πρωτοβουλίες του να συμβάλει...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη να δώσει...

Φροντίδα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας!

«Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία...
spot_imgspot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ