Αγροτική πολιτική

Οι αλλαγές των κλιματικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο αισθητές στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, επηρεάζοντας άμεσα δύο τομείς που αποτελούν τις βασικές αρτηρίες στο οικοσύστημα, την ενέργεια και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ως προϊόντων τροφής.

Με την κλιματική αλλαγή πια να εξελίσσεται σε κλιματική κρίση, τα επόμενα χρόνια καθίσταται απαραίτητη η γνώση από το δήμο των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα με πρωταρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας του αγροτικού πληθυσμού.

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι πολλά: Το υψηλό ενεργειακό κόστος που οδηγεί σε ακριβό και ασύμφορο κόστος καλλιέργειας, το νερό άρδευσης, η βέλτιστη απορρόφηση των κονδυλίων, η έλλειψη εργατών γης.

Κύριο μέσο αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στο δήμο μας, θα είναι η ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών με την παράλληλη αναβάθμιση και αναδιάρθρωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο μια βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία για την επόμενη ημέρα.

Ειδικότερα θα υλοποιηθούν:

  • Ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών και Κτηνοτρόφων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, με τις κάτωθι αρμοδιότητες:
    • Παροχή τεχνογνωσίας στους αγρότες και κτηνοτρόφους σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,
    • Οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ενημέρωσης παλαιών και νέων αγροτών, για τις εξελίξεις στον γεωργικό τομέα,
    • Οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης και ενθάρρυνση της συνεταιριστικής πρακτικής,
    • Υποβοήθηση δημιουργίας ειδικών ομάδων παραγωγών, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων την απόκτηση  πιστοποιήσεων (Π.Ο.Π.) και την έρευνα και την μελέτη κάθε θέματος που αφορά την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας,
    • Διατήρηση του γεωργικού  και κτηνοτροφικού πληθυσμού στις εστίες του, προσέλκυση και κατάρτιση εργατών γης και διαφύλαξη της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους,
  • Αναδιάρθρωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις παρακάτω αρμοδιότητες:
    • Να φροντίζει για την ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολούθηση της φυτικής παραγωγής με την εγκατάσταση δυο μετεωρολογικών σταθμών στα όρια του Δήμου.
    • Να προβεί στην εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στο Δήμο, οι οποίες θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην μείωση του κόστους ενέργειας στον αγροτικό πληθυσμό ανακουφίζοντάς τον από δυσβάστακτα κόστη.
    • Να συνεργάζεται με την Τεχνική Υπηρεσία για τη μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
    • Να συνεργάζεται με ιδρύματα έρευνας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενημερώνοντας τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    • Να φροντίζει για την ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολούθηση της ζωικής παραγωγής και να συνεργάζεται με αγρότες, κτηνοτρόφους, και τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους για την διερεύνηση και επισήμανση των τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
    • Να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορούν τις αρδευτικές ανάγκες του Δήμου.
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος αστικής επίγειας καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκυρα, έγκαιρα και με διαφάνεια, με δράσεις υποστηρικτικές προς την Περιφέρεια, η οποία έχει και την κύρια αρμοδιότητα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε όλα τα φρεάτια υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων του Δήμου, επιμελής καθαρισμός φρεατίων, καθώς επίσης διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος με απολύμανση και μυοκτονία. Ακόμη θα πραγματοποιούνται ειδικοί ψεκασμοί σε όλους τους κάδους απορριμμάτων κάτω και πέριξ αυτών.
  • Αποκατάσταση, βελτίωση, συντήρηση και, όπου απαιτείται, επέκταση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών του αγροτικού πληθυσμού.
  • Συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και παροχή συνδρομής για την επανεξέταση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και την τυχόν απαιτούμενη επέκτασή τους. Διερεύνηση της δυνατότητας παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους του νερού άρδευσης.
ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Subscribe

Σχετικά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμά...

Πολιτισμός από όλους και με όλους

Θεωρούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον κατάλληλος...

ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο Δήμος θα πρέπει με πρωτοβουλίες του να συμβάλει...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη να δώσει...

Φροντίδα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας!

«Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία...
spot_imgspot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ